Ramadan Kareem

Ramadan Kareem. De woorden die je nu overal in Dubai ziet. Vooraf wisten we niet wat we konden verwachten, aangezien het er in Nederland toch anders aan toe gaat tijdens de Ramadan. Ondertussen hebben we een hoop geleerd en merken we hoe het dagelijkse leven hier verandert. Hiervoor had ik nog nooit van een Iftar gehoord en nu gaan we zelfs naar enkele toe. Ook de term Ramadan Kareem of Ramadan Mubarak zei mij niets, tot nu toe. Heel Dubai staat in het teken van de Ramadan. Daarnaast zijn er ook veel leuke aanbiedingen voor dagjes uit. Een bijzondere ervaring om mee te maken.

Van het ene op het andere moment is het dan zover, de Ramadan. Uiteraard wisten wij dat het eraan zat te komen, maar de officiële bevestiging wanneer de Ramadan precies begint bleef afwachten. Dat wordt pas op het laatste moment bekend gemaakt hier in verband met de stand van de maan. Heb ik ondertussen geleerd. De schooltijden van Kyan en Nomi en de werktijden van Mels waren al wel eerder bekend gemaakt. Op zondagavond was het duidelijk hier, maandag 6 mei begon de Ramadan.

Kyan en Nomi konden al van de nieuwe schooltijden genieten vanaf die zondag ervoor. De school wilde niet tot het laatste moment wachten en had dus besloten de ingangsdatum met nieuwe tijden alvast vast te zetten. Vond ik persoonlijk wel erg fijn en kun je er met je planning ook rekening mee houden. Alhoewel, ik uiteindelijk de maid die het huis schoonmaakte wel zo ongeveer op straat heb moeten zetten. Ik was even vergeten dat ik twee uur eerder op school moest zijn en zij was nog bezig. Oeps!

Ramadan Kareem bord ingang Mudon Rahat
Ramadan Kareem. Ook bij onze ingang naar ons huis vind je deze.

Bij Mels waren zijn werktijden al wel bekend, maar daar begon dit wel pas echt vanaf de Ramadan zelf. Ook helemaal prima uiteraard. Ondertussen is de Ramadan ruim 1,5 week bezig en merken we er alleen weinig van. Hij heeft het zo druk op zijn werk dat hij soms wel een uurtje eerder thuis is maar die twee uur eerder klaar merken wij niets van. Nu weten wij het ondertussen, maar de eerste dagen was dit wel even een teleurstelling voor de kids.

Ook de overheid draait hier nu met aangepaste tijden. Dit maakt ook dat mijn Emirates ID nog steeds niet binnen is. Het leven gaat hier nu echt een stuk langzamer/ staat een beetje on hold. Gelukkig heb ik wel het visum in mijn paspoort dus het levert geen problemen op gelukkig en wacht ik rustig af wanneer mijn ID kaart geprint is en opgehaald kan worden.

Ramadan versiering Mudon Dubai
Zelfs alle rotondes zijn mooi verlicht voor de Ramadan maand bij ons in Mudon.

Betaald parkeren is qua tijden ook aangepast, de openingstijden van de winkels en eetgelegenheden zijn aangepast, eigenlijk alles is nu net iets anders. Eten en drinken in het openbaar mag niet. Dit betekent ook in de auto niets nuttigen. Een behoorlijke uitdaging voor onze kinderen, die gewend zijn na school in de auto wat te drinken. Ik moet eerlijk bekennen soms vergeten we het even, totdat je wegrijd hier bij ons huis. Iedere rotonde is versierd en zelfs enkele huizen. Naast dat het leuk staat ook fijn als herinnering. Kunnen de kids gelijk de waterfles weer in de tas stoppen.

In een restaurant of food court mag je wel wat eten en drinken, aangezien dit afgeschermd is met doeken of schermen. Als het niet is afgeschermd is het restaurant ook niet open. ’s Avonds zodra de zon onder is, zo rond tien voor zeven in de avond gaan alle schermen en doeken aan de kant en mag je in het openbaar weer eten en drinken. Dit gebeurde ons tijdens het sushi eten vorige week. Een bijzondere gewaarwording. Enige jammere is dat als je bedenkt gezellig te gaan ontbijten met een vriendin je erachter komt dat alle eetgelegenheden pas om 11 uur ’s ochtends open gaan in de Mall of the Emirates. Volgende keer beter dus maar.

Ramadan Food Court Mall of the Emirates
Food Court afgeschermd in de Mall of the Emirates overdag.

Zodra er in de avond gegeten mag worden gaan de meeste mensen hier naar een Iftar. Dit is de eerste maaltijd die genuttigd wordt direct na zonsondergang. Op veel plaatsen in Dubai zijn nu luxe tenten neer gezet en veel restaurants organiseren ook Iftars. Daarnaast is het vaak ook bij mensen thuis. Hier in de wijk zien we heel wat catering bedrijven deze dagen. De school van de kinderen organiseert volgende week een Iftar. Daarover dus later meer.

Naast de Iftar heeft de school ook een Ramadan Fridge en Ramadan Packages. Hierbij wordt eten en drinken of toiletartikelen ingezameld. De school van de kinderen deelt dit dan uit aan de bouwvakkers die bezig zijn met de aanbouw van de middelbare school of aan andere moslims die het minder breed hebben in Dubai. Zodat iedereen kan genieten van de Ramadan. Als je wilt kun je jezelf ook opgeven om mee te helpen bij het uitdelen. Door heel Dubai heen zien je veel Sharing Fridges en is er zelfs een overzicht op de kaart waar je het eten en drinken kunt doneren.

Ramadan Sharing Fridges 2019 Dubai UAE
Genoeg Ramadan Sharing Fridges dit jaar. Mooie initiatieven in deze belangrijke maand in Dubai.

Kortom heel Dubai staat op dit moment in het teken van de Ramadan. Zelfs de begroeting heb ik ondertussen geleerd. Als iemand Ramadan Kareem tegen je zegt begroet je diegene terug met Ramadan Mubarak. Of tenminste zo is het mij geleerd nu. Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat er het een en ander over op te steken.

Vorige week ben ik ook bij de Ramadan Assembly geweest op school. Hier gaven de kinderen uitleg over de Ramadan. Vooral Kyan is er nu wel mee bezig. Als kinderen 10 jaar oud zijn doen ze voor het eerst mee met de Ramadan. Kyan heeft nu dus enkele klasgenootjes die niet eten en drinken. Kyan en Nomi mogen zelf wel eten en drinken op school. Nomi heeft gewoon haar fruit in de ochtend en net voor het einde van de dag eet zij ook haar lunch. Kyan heeft alleen een fruit pauze, waarbij hij ook alvast een boterham eet anders luncht hij pas ruim na twee uur ’s middags. De kinderen uit zijn klas die mee doen met de Ramadan gaan dan niet mee naar de lunch zaal.

We hebben de afgelopen weken dus een hoop geleerd over de Ramadan. Mocht ik overigens iets belangrijks vergeten zijn of verkeerd uitgedrukt hebben. Mijn excuses hiervoor en ik heb dat zeker niet met opzet gedaan. We doen ons best om zoveel mogelijk te leren en mooi om te zien dat de mensen van hier dat ook enorm waarderen. Terwijl Mels en ik het eigenlijk een kleine moeite vinden om ons te verdiepen in de gebruiken. Ondertussen genieten de kinderen vooral van de kortere schooltijden en wij dus van meer tijd samen. Het vasten laten we achterwege, maar veel respect voor diegene die het wel doen. Vooral in de hitte niet drinken overdag. Ik neem er mijn petje voor af.

Handtekening Imke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *