Nog 4 weken tot de verhuizing naar Dubai

Ik heb het al vaker gezegd in mijn blogs en plogs, maar de tijd vliegt. Nog minder dan een maand en dan zitten we – met z’n vieren – in Dubai. Het avontuur begint dan pas echt voor mijn gevoel, ondanks dat we nu enorm druk zijn met alle voorbereidingen. In deze 4 weken is er nog zoveel te doen. Daarnaast is er ook al zoveel gedaan. Waar staan we nu, hoe gaat het met ons, wat moeten we allemaal nog doen in deze 4 weken en nog veel meer vertel ik jullie in deze blog.

Visum aanvraag Dubai

Laat ik beginnen om jullie mee te nemen met wat we allemaal al geregeld hebben tot nu toe. Dat is een hele hoop, maar ook een hele hoop nog niet. De belangrijkste punten zijn van ons lijstje afgevinkt. De papieren voor ons visum in Nederland zijn afgerond, het vinden van een school is gelukt, verhuisbedrijf is bevestigd, uitschrijvingen in Nederland zijn we mee bezig, huisvesting Dubai voor de eerste weken is zo goed als rond en dit alles betekend dat de hoofdzaken geregeld zijn.

Zoals ik hierboven al schreef hebben we de papieren voor ons visum in Nederland allemaal geregeld. Rondom april zal ik nog een keer een blog schrijven over hoe dit van A tot Z in zijn werk is gegaan, maar ik praat jullie nu even bij in vogelvlucht tot nu toe. Onze diploma’s zijn vertaald, aangezien dit in het Engels aangeleverd moest worden. De geboorteaktes van de kinderen konden we gelijk aanvragen in het Engels, net zoals onze huwelijksakte. Alle stempels van de betreffende instanties hebben we, om dit proces snel te laten verlopen en doordat je niet overal als persoon naar binnen mag – als bedrijf wel – hebben we dit laten regelen door Liass International B.V. Zij werden ons aangeraden en tot nu toe niets anders dan lof voor hen. Topservice!

approved declined visa

Nu liggen onze papieren allemaal in Dubai. Het diploma van Mels hebben we in december al toegestuurd naar zijn werkgever en toen wij zelf in Dubai waren begin januari hebben we de overige papieren meegenomen. Zijn diploma moest namelijk zo snel mogelijk, de papieren van ons huwelijk en de kinderen konden pas later. Ons visum wordt namelijk pas geregeld, zodra die van Mels officieel rond is. In Dubai zijn ze nu dus alle voorbereidingen aan het treffen, terwijl Mels zijn visum zo goed als rond is. Dit regelt zijn werkgever allemaal en het enige dat wij moeten doen is op tijd de papieren aanleveren, inclusief de goede stempels. So far, so good.

Aanmeld proces school

De school is gekozen, zoals ik jullie vorige week liet weten. Toen we eenmaal de keus hadden gemaakt begon ook hier het proces van de kinderen volledig aanmelden en zorgen dat ze straks ook daadwerkelijk naar school kunnen. We zitten hier nu midden in. Naast het betalen van de Admission Fee – dit hebben we ondertussen gedaan – is het nu zaak om alle rapporten, transfer papieren en – komt ie weer – stempels in Nederland te regelen van de betreffende instanties. Als je denkt alles gehad te hebben, komt er toch weer zo’n verrassing.

De rapporten zijn ondertussen opgevraagd, we wachten alleen nog op die van Kyan. In verband met de CITO toetsen op dit moment hopen we die over een kleine week in ons bezit te hebben. De transfer papieren die de school in Nederland in moet vullen zijn – op een paar punten na – ook ingevuld. Het is voor ons nu dus wachten hierop. Zodra dit binnen is kan het gelijk door naar Liass International B.V. Zij laten alles vertalen en gaan er vervolgens mee naar de ambassade van de UAE hier in Nederland. Als we die stempels en handtekeningen binnen hebben kan alles naar Sunmarke gestuurd worden.

Naast alle documenten vanuit Nederland moeten allebei de kinderen ook een Assessment maken. Met name voor Kyan is dit enorm uitgebreid. We hebben de school hier in Nederland gevraagd dit te organiseren, maar tot op heden heb ik nog geen antwoord en verwachten we hier ook niet teveel van. We snappen heel goed dat dit extra werk oplevert. Als we alleen moeten wachten wordt dit pas in Dubai gedaan en levert vertraging op. De kinderen kunnen dan pas later naar school. We gaan ons er verder niet druk over maken, we kunnen het toch niet beïnvloeden en wachten het af.

Assessment tabel Sunmarke School Dubai

Internationaal verhuisbedrijf

Om uiteindelijk in Dubai te wonen met onze spullen was het ook noodzakelijk een internationaal verhuisbedrijf in te schakelen. Deze klus kan gedeeltelijk ook van het to do lijstje af. Over de volledige verhuizing en hoe wij dit hebben geregeld zal ik – zodra dit is afgerond – ook een artikel over schrijven net zoals over onze visum aanvraag. Na meerdere verhuisbedrijven bij ons thuis gehad te hebben en de offertes te hebben vergeleken is onze keus gevallen op UTS Verkroost.

Afgelopen week hebben wij de offerte getekend en zijn de verhuisdagen ingepland. Dit alles gaat gebeuren op woensdag 20 en donderdag 21 februari. Op woensdag komen ze alles inpakken en donderdagmiddag komt de container en zal deze volgeladen worden met onze spullen. Precies op tijd, aangezien de boot vertrekt op dinsdag 26 februari. Ondertussen weten we ook dat de boot Tihaman heet en zo kunnen we hem in de gaten houden tijdens de vaart. Verwachting is dat onze spullen rond 13 maart in de haven van Jebel Ali in Dubai aankomen.

Na veel wikken en wegen hebben wij uiteindelijk ervoor gekozen om onze inboedel grotendeels mee te nemen. Tijdens de offertes van de verhuisbedrijven wisten we nog niet of onze meubels allemaal mee zouden gaan, maar hier hebben wij wel voor gekozen. Qua prijs scheelde het niet zoveel – een halve container volladen of een container volledig tot de nok toe vullen – en alles nieuw aanschaffen in Dubai is een stuk duurder. Gemeubileerd een huis huren was een optie, echter dat kost ongeveer 1000 Euro per maand extra aan huur. Dit vonden wij toch echt teveel en zo hebben we uiteindelijk ook veel van onze eigen spullen in Dubai. Voelt ook wel heel fijn.

verhuis foto internationaal wereld nederland dubai

Niet al onze spullen kunnen mee en niet alles hebben wij daar nodig. Een fietsendrager nemen we bijvoorbeeld niet mee, net zoals de dakkoffer. Skispullen nemen we niet allemaal mee en kleertjes van de eerste jaren van de kinderen ook niet. Dit soort spullen gaan in de opslag in Nederland. Dit moeten Mels en ik voor 20 februari gedaan hebben, zodat voor de verhuizers duidelijk is welke spullen ingepakt moeten worden. Vervolgens moeten we – vooraf – al wegen of al onze spullen die we in het vliegtuig mee willen nemen niet te zwaar zijn. Per persoon kunnen we 50 kilo bagage meenemen. Klinkt als veel, maar ik ben er ondertussen achter dat je dit heel snel bereikt. Vooral doordat ik veel kleding zelf wil meenemen net zoals meerdere toiletspullen, de playstation, zeemeerminstaart van Nomi en ga zo maar door.

We hebben de eerste 2,5 week natuurlijk wel spullen nodig en voor de kinderen vind ik het belangrijk dat ze wel wat van zichzelf hebben deze periode. We verblijven deze eerste weken in een hotel. Helemaal prima voor de eerste tijd, maar ik weet zeker dat we blij zijn als onze spullen er zijn en we kunnen verhuizen naar ons huis. Dit hebben we overigens nog niet vastgelegd. De locatie weten we wel zo ongeveer en daar zijn genoeg huizen te huur. Dit klusje zal ik dus op mij nemen in de eerste weken om te zorgen dat het huis geregeld is zodra onze spullen aankomen en vrijgegeven zijn door de douane.

Uitschrijvingen Nederland

Eind februari gaan we ons definitief uitschrijven in Nederland. Dat kan op dit moment nog niet geregeld worden. Net zoals de zorgverzekering, inboedelverzekering, Ziggo en meer van dat soort verzekeringen. Dit kan pas eind februari of als we pas in Dubai zijn. Wat ik allemaal moet opzeggen en hoe dat gedaan wordt heb ik grotendeels alvast uitgezocht de afgelopen periode. Ik zal vast instanties zijn vergeten, maar daar kom ik snel genoeg achter de komende weken.

Naast de officiële zaken hebben we met mijn ouders geregeld dat onze post voorlopig naar hen gestuurd wordt. Niet alles willen we al opzeggen en zo hebben we nog wel een adres in Nederland waar dit heen kan. Zo komen we er ook snel genoeg achter wat we eventueel nog vergeten zijn. Onze Nederlandse telefoonnummers houden we in beginsel nog aan. Mede doordat je dit nodig hebt als je bij enkele instanties wilt inloggen met je DigiD. Mochten we besluiten na een jaar langer weg te blijven maken we wellicht een andere keus. Voor nu is dit wel zo handig.

Vorige week bedacht ik ook dat we nog post krijgen van webshops zoals Wehkamp en Van Tilburg. Deze heb ik nu stopgezet. Lijkt mij redelijk overbodig voor de komende periode. Hier zal ik vast ook meerdere vergeten zijn dus deze taak is zeker nog niet afgerond. De verkopers aan de deur kan ik nu wel goed afwimpelen. Zodra ze een abonnement willen slijten aan mij zeg ik gelijk dat ik geen interesse heb in verband met een verhuizing naar het buitenland. Ze zijn nog nooit zo snel weggegaan. Tipje voor jullie als je ze snel wilt afwimpelen!

Hoe gaat het met ons

Naast al het regelwerk hebben we nog een dagelijks leven in Nederland. Afgelopen zondag heb ik jullie hierin al meegenomen in de plog. Het werken loopt nog enkele weken door – Mels en ik zijn allebei vanaf 23 februari vrij – en de kinderen gaan deze maand gewoon naar school in Nederland tot en met 26 februari. Dit alles maakt dat het sommige dagen eigenlijk echt te druk is en dit leidt tot wat irritaties thuis zo nu en dan. Aan de kinderen merken we dat ook. Zij zijn wat prikkelbaarder – komt deels door onszelf natuurlijk – en spreken gelukkig wel uit als ze ergens mee zitten.

Mels Imke spanje familie foto
Nog 4 weken, dan is het dagelijks tijd voor onze zonnebril 🙂

Kyan bekijkt de zaken praktisch met betrekking tot Dubai. Hij stelt veel vragen en hier proberen we echt de tijd voor te nemen. Zodra je zijn vraag duidelijk kunt beantwoorden is het al snel goed. Het gaat vooral om, wat moet ik op school aan, kan ik voetballen, gaat mijn fiets mee, etc. Zijn grootste geruststelling is wel dat hij in de zomer een paar weken naar Nederland kan. Dit vindt hij heel belangrijk en regelen we dan ook graag voor hem. Daarnaast is het volgens hem van wereldbelang dat zijn playstation mee gaat in de koffer en hij weet dat dit van hemzelf afhangt hoe hij zich gedraagt de komende weken.

Vooral Nomi is heel druk met afscheid nemen en zoals ze zelf zegt is ze een beetje nerveus voor de verhuizing en huilerig als ze denkt aan alle vriendinnen die ze gaat missen. Heel begrijpelijk, maar juist daardoor proberen we nu wat gas terug te nemen. Dan maar even niet naar die ene afspraak. Nomi en Kyan zijn belangrijker en we merken dat rust en aandacht hen echt helpt op dit moment. Als we afzeggen is het niet omdat we niet willen, maar even pas op de plaats maken. Zij gaan voor alles.

We begrijpen heel goed dat iedereen ons ook nog even wil zien en spreken voordat we echt vertrekken, maar soms gaat het even niet. Hoe jammer ook. We proberen wel zoveel nog overal heen te gaan. Gelukkig lukt dit in veel gevallen wel en genieten we van alle mensen die we nog zien. Dit weekend gaan we naar Winterberg met vrienden en hier hebben we enorm veel zin in. Mede doordat de wintersport geannuleerd is is het extra leuk om nog even te genieten van het skiën, de sneeuw en vrienden.

Familie foto Winterberg 2018
Een jaar geleden in Winterberg, dit weekend gaan we weer. Zin in!

Ook de gewone dagelijkse dingen bekijk je anders nu de verhuizing zo dichtbij komt en we zijn druk met veel zaken opmaken. Denk aan kaarsjes, alcohol, eten, wasmiddel, etc. Alles wat over is moet verhuisd worden of weggegooid en dat is zonde. De ruimte in de container kunnen we beter gebruiken. Er gaat uiteraard wel wat etenswaar mee. Denk dan aan pindakaas, stroop, poedersuiker, Nederlandse vlaggetjes, dat soort dingen. Voor zover we hebben begrepen is dat namelijk niet verkrijgbaar in Dubai dus nemen we het alvast mee.

Zo dat was het weer. De stand van zaken tot nu toe. Nogmaals, mocht je niks willen missen van de blogs en plogs meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief. Eens per twee weken wordt deze verstuurd met een overzicht van de nieuwe artikelen van die periode. Voor nu weer bedankt voor het lezen en heb je nog vragen laat het weten, ik beantwoord ze graag!

Handtekening Imke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *