School zoeken in Dubai. Hoe hebben wij dit gedaan?

Als je naar Dubai gaat verhuizen met kinderen moet er ook een – internationale – school gezocht worden. Hoe hebben wij dit gedaan, waar hebben we op gelet, wat wisten we nog niet, hoe werkt het schoolsysteem, wanneer zijn de vakanties, hoeveel aandacht is er voor extra Engelse les, wat kost het allemaal en hoe hebben wij onze uiteindelijke keus gemaakt. Ik vertel het allemaal in dit artikel.

Welke scholen zijn er

Als regelneef lag de taak bij mij om uit te zoeken hoe het qua scholen werkt in Dubai. Dit was onderdeel van het totaalplaatje om een keus te maken om te verhuizen ja of nee. Op een avond heb ik google open gegooid en ben begonnen met de zoekterm ‘Nederlandse les in Dubai’. Ik kwam gelijk uit bij LanguageOne en vond vier scholen die Nederlandse les geven in Dubai op een internationale school. Hoe simpel kan het zijn, dacht ik toen nog. Bam, zat ik er echt even naast.

Daarnaast had ik al wat blogs en Instagram en Facebook profielen gelezen van Nederlanders met kinderen die in Dubai wonen. Daar was ik al een paar, op het oog, andere leuke scholen tegen gekomen. Mels en ik hebben ook naar wijken gekeken om te wonen en zo kwamen we nog een school tegen. Ook deze scholen kwamen op onze shortlist.

Schoolgeld en aanvullende kosten

Toen was het tijd om deze shortlist verder te gaan onderzoeken. Dat scholen in Dubai duur zijn wisten we al, daarbij kunnen de bedragen per jaar ook enorm verschillen. Hoe hoger de klas, hoe hoger het schoolgeld. Dit wisselt per school enorm, maar kan duizenden euro’s per jaar opeens extra kosten. Van de zeven scholen, allemaal internationale scholen met goede beoordelingen, vielen er al snel twee af. Op dat moment wisten we hoeveel vergoeding we krijgen vanuit Mels zijn nieuwe werkgever voor het schoolgeld en zodoende konden we deze twee gelijk schrappen. Dat we zelf extra geld bijleggen is duidelijk, maar het moet wel leuk blijven.

Na bekeken te hebben hoeveel het jaarlijkse schoolgeld is – Tuition Fee – begon stap twee. Heeft de school nog plaats en hoe zit de aanmeld procedure in elkaar. Ook hierin zit veel verschil. De kosten voor het aanmelden – Application Fee – heeft iedere school. Gemiddeld liggen deze bedragen tussen de 500 tot 1000 AED, omgerekend 120 tot 240 Euro per kind. Hiervoor heb je nog niks. Ze zijn alleen aangemeld, zonder zeker te weten of ze geplaatst kunnen worden.

Enkele scholen werken daarnaast nog met een – Admission Fee – en een – Assessment Fee -waarbij deze kosten ook wezenlijk verschillen van elkaar per school en ook aardig in de papieren lopen. De school die wij hebben gekozen heeft naast de Application Fee alleen nog een Assessment Fee. Deze kost 600 AED, omgerekend een kleine 145 Euro per kind. Mijn tip, bedenk goed wat je uit wilt geven aan de scholen jaarlijks en als het buiten budget is zoek een andere school. Er zijn er genoeg. Als bespaar tip, sommige scholen hebben korting voor kind nummer twee op het jaarlijkse schoolgeld. Dit verschilt van 5% tot 15% per jaar.

Naast dit hele aanmeld proces kan het zijn dat de scholen ook nog extra bedragen in rekening brengen voor extra’s zoals Engelse les, Nederlandse les, naschoolse activiteiten, internationale examens, etc. De schoolbus mocht je hier gebruik van willen maken – openbaar vervoer naar school is niet mogelijk – en het school uniform – iedere school heeft een eigen uniform, inclusief zwemkleding, petjes, etc. – zitten bij geen enkele school in het jaarlijkse schoolgeld, net zoals het gebruik van een iPad of laptop. Deze dien je zelf aan te schaffen. Hier moet je dus sowieso rekening mee te houden.

schoolbus Dubai

Wachtlijsten

Onze shortlist bestond, na de kosten inventarisatie, nog uit vijf scholen. Waarbij op twee daarvan Nederlandse les gegeven wordt. Nu was het uitvinden welke scholen nog leerlingen aannemen dit jaar. Dit wisselt enorm vonden we al snel uit. Een van de scholen heeft een wachtlijst van meer dan 100 voor schooljaar 2021/2022! Kans om dit jaar nog toegelaten te worden is er niet – wachtlijst voor Nomi’s jaar 200+ en 100+ voor Kyan’s schooljaar – en zijn de wachtlijsten voor dit schooljaar gesloten. Niet meer over nadenken dus en snel verder zoeken. Onze shortlist stond gelijk op vier.

Twee van de scholen die nog over waren bleken ook geen plaats meer te hebben voor dit schooljaar 2018/2019. Komend schooljaar – na de zomervakantie, 2019/2020 – wellicht wel. Hierdoor besloten we bij deze scholen toch een kijkje te nemen. Mels en ik gingen begin januari – de eerste schoolweek van het nieuwe jaar – voor enkele dagen naar Dubai en boekten bij drie van de vier scholen een officiële School Tour. De overgebleven school mochten we gewoon binnen lopen, zo vroeg in het nieuwe jaar was er geen School Tour beschikbaar.

Jaarkalender – Academic Calendar

Naast het zoeken van een school zelf was ikzelf ook benieuwd naar de jaarindeling van de scholen in Dubai. Dat was makkelijk te vinden op de website van iedere school en is overal – in grote lijnen – hetzelfde. In Dubai is er alleen geen leerplichtambtenaar. Als je wilt kunnen de kinderen dus ook tussendoor een paar dagen vrij zijn. Uiteraard betaal je wel gewoon op deze dagen het schoolgeld door.

Term 1 herfst: start van het schooljaar in september tot en met december. In deze periode hebben de kinderen in oktober – afhankelijk van de school – 3 tot 5 schooldagen vrij. Een soort herfstvakantie. Alle internationale scholen hebben de week voor kerst zelfs ook al vrij. De kinderen hebben hierdoor 3 weken kerstvakantie.

Term 2 voorjaar: begint in januari en loopt tot en met maart ongeveer. Hierin zitten ook twee vakanties. In februari hebben de kinderen 5 schooldagen vrij, welke week wisselt per school. Daarnaast hebben ze begin april, vaak gelijk de eerste twee weken – 10 schooldagen – vakantie.

Term 3 zomer: begint half april, gelijk na de vakantie. Het schooljaar loopt tot 1 juli of zoals bij onze school tot 4 juli. Enkele scholen stoppen gelijk op de 1e van de maand en hebben hierdoor heel juli en augustus vrij. Andere scholen maken de schoolweek af in juli en hebben vanaf dan de rest van de maand, inclusief augustus vrij. De zomervakantie duurt hierdoor 8 weken in plaats van de 6 weken in Nederland.

academic year 2018 - 2019 Dubai

Het schooljaar loopt dus redelijk gelijk aan Nederland. Uiteraard hebben de kinderen ook tussendoor studiedagen en zijn er officiële feestdagen. Ze hebben daarnaast meer vakantie, daarentegen zijn de schooldagen in Dubai langer. De school die wij hebben gekozen start om 7.40 uur ’s ochtends en duurt tot 15.00 uur ’s middags. Op donderdag zijn de kinderen om 14.00 uur klaar. Dit zijn de schooltijden voor de basisschool – Primary School-. De middelbare school – Secondary School – heeft tot 15.10 uur les. De donderdag is de vrijdag van Nederland, aangezien het weekend in Dubai vrijdag en zaterdag is. Op zondag start de schoolweek.

Deze schooltijden gelden overigens niet voor Nomi de eerste paar maanden. Zij start in FS2 – kleuterklas groep 2 – en deze tijden zijn anders. Het wegbrengen heeft geen vaste tijd en mag ’s ochtends tussen 7.30 – 8.00 uur en de school duurt tot 13.00 uur. Na de zomervakantie als zij doorstroomt naar Year 1 – groep 3 – krijgt zij dezelfde tijden als Kyan.

School Tour

De scholen die wij bezochten tijdens ons bezoek aan Dubai waren de volgende 4. In de blog – Het Dubai gevoel – heb ik hier ook al wat over geschreven.

We zijn begonnen bij de Dubai International Academy, oftewel DIA. Hier was een School Tour niet mogelijk, desondanks worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een korte uitleg. Het blijkt dat ze sinds kort een tweede locatie hebben geopend in Al Barsha – DIA Al Barsha – waar nog wel plek is. Jaarlijkse schoolgeld is daar dan wel weer een stuk hoger en beide locaties volgen het IB programma – een IB-diploma wordt door Nederlandse instanties erkend als gelijkwaardig aan het vwo -. Het blijkt uiteindelijk rustig te zijn en hierdoor mogen we toch een kijkje nemen samen met een medewerker. Groot voordeel van deze school blijft toch wel dat de kinderen Nederlandse les volgen onder schooltijd enkele uren in de week.

DIA Dubai International Academy Emirates Hills

GEMS International School al Khail is ook een IB school waar Nederlandse les gegeven wordt. Dit blijkt tijdens de School Tour wel na schooltijd te zijn en hiervoor moet je extra betalen. Hetzelfde geldt voor de extra Engelse les, ook deze moet betaald worden bovenop het jaarlijkse schoolgeld. De school zelf is enorm groot, goed onderhouden en alles ziet er piekfijn uit. Wij vonden zelf de sfeer hier erg goed en de manier van lesgeven spreekt ons aan.

GEMS International School al Khail

De derde school die wij bezoeken is de Jebel Ali School. Een school die niet het IB programma doorloopt en geen Nederlandse les verzorgd. Daarentegen staat de school in Dubai erg goed op de kaart, wat ook blijkt uit het inspectie rapport en de hoeveelheid aanmeldingen. Deze school zit gewoon vol en er is sowieso geen kans op toelating dit schooljaar. Volgend schooljaar zou kunnen, maar ook deze kans is niet groot met name voor Nomi. Het zou dus kunnen zijn dat Kyan toegelaten wordt en Nomi op de wachtlijst blijft – ze komt dan wel hoger op de wachtlijst, als Kyan reeds geplaatst is-. Dit voelt voor Mels en mij niet goed en daarbij wil ik niet naar meerdere scholen rijden dagelijks.

Jebel Ali school

Als laatste hebben wij een rondleiding gehad bij de Sunmarke School. Vooraf stond deze school als laagste op ons lijstje. Deze school ligt het verste weg bij Mels zijn werk en hoewel de website ons enorm aansprak maakte dat toch dat we geen hele hoge verwachtingen hadden. We hadden er niet verder naast kunnen zitten. Toen we binnen liepen voelde het gelijk goed, net zoals bij de GEMS International School. Het is een voornamelijk Britse school, 80%, maar daarnaast zijn er veel verschillende nationaliteiten aanwezig. De leraren zijn veelal Brits en er zijn speciale leerkrachten om Engels te leren spreken, verstaan en schrijven. In de laatste jaren doorlopen de kinderen het IB programma, wat wij ook een enorme plus vinden.

Sunmarke-School-Dubai

Extra informatie scholen Dubai

Tijdens onze eerste School Tour leerden wij al snel dat alle kinderen in Dubai, maakt niet uit op welke school, allemaal Arabisch leren. Een verplicht onderdeel. Onze kinderen konden dit nou niet gelijk waarderen toen we het vertelden, maar het hoort erbij. De school die wij hebben gekozen verdelen de leerlingen in twee groepen – leerlingen moedertaal Arabisch en leerlingen die Arabisch als extra taal volgen -, aangezien Kyan en Nomi Arabisch als tweede taal krijgen is het voor hen twee keer in de week 40 minuten. Ze leren met name de klanken, aangezien het alfabet totaal verschilt van die van ons. Halverwege de basisschool maken ze naast Engels en Arabisch ook de keus tussen Frans of Spaans. Onze kinderen blijven daarnaast ook nog Nederlandse les krijgen. Aan talen dus geen gebrek bij ons thuis straks.

Alle scholen bieden tevens veel extra ondersteuning aan en hebben – met name in de lagere klassen – allemaal een fulltime klassenassistent. De hogere klassen delen vaak een klassenassistent. Naast het eigen klaslokaal is er een muzieklokaal, kunstlokaal, computerlokaal, theater/ drama lokaal, meerdere bibliotheken, zwembad, meerdere sportvelden – binnen en buiten – en een auditorium. Dit is eigenlijk bij alle scholen hetzelfde die wij hebben gezien. Deze extra onderdelen hebben allemaal een eigen leraar en bij het zwembad is er ook nog een lifeguard aanwezig naast de sport- of zwemleraar. Een groot verschil dus met Nederland, waar deze onderdelen niet allemaal aanwezig zijn en zo wel, veelal in de eigen klas gevolgd worden en er zeker niet overal extra leraren aanwezig zijn.

Sunmarke sportveld
Sportveld bij de Sunmarke School

Bij alle scholen is de beveiliging erg hoog merkten wij tijdens de School Tours. Bij de ingang schrijf je jezelf in en laat je je paspoort of rijbewijs achter, zodat je een visitor pasje krijgt. Deze moet je om je nek dragen tijdens de gehele tour. Voor ons voelde dit goed. Ook de kinderen zien we met pasjes om hun nek lopen. Niet in de klassen, wel zodra ze het lokaal verlaten. Op dit pasje kunnen wij als ouders online geld zetten, zodat ze in de kantine lunch kunnen kopen. Dit is niet verplicht. Dit geldt overigens pas vanaf Year 2 of Year 3 – groep 4 of groep 5 – afhankelijk van de scholen. De lagere klassen kan je als ouders online eten voor bestellen. Dit wordt dan geleverd in de klas tijdens lunchtijd.

Onze uiteindelijke schoolkeuze

Voor welke school hebben wij dan gekozen vragen jullie je vast af of wellicht had je het al gezien aan de foto’s. Onze kinderen gaan vanaf maart 2019 naar de Sunmarke School. Onze keuze hebben wij gemaakt om meerdere redenen en naast alle praktische zaken hebben wij ons gevoel gevolgd. De sfeer in de school voelde gelijk goed bij binnenkomst, het gebouw, de faciliteiten, alles is goed verzorgd en ziet er netjes uit. Het school uniform ziet er redelijk leuk uit. De sport- en speelmogelijkheden zijn top. De uitleg en uitstraling van de leraren vinden wij bij onze kinderen passen. Duidelijke structuur en afgebakende lijnen, maar daarbinnen vooral zelf ontdekken wat mogelijk is en wat kan. Na school zijn er ook veel activiteiten en vooral het voetbalteam is voor Kyan belangrijk.

Uniform FS tot year 3
School uniform voor Nomi tot en met groep 5 – Year 3 –
Uniform year 4 to year 6
School uniform voor Kyan tot en met einde van de basisschool, groep 8 – Year 6 –

Enorm groot pluspunt vinden wij hoe straks de Engelse les extra wordt aangepakt voor onze kinderen. Met name Kyan krijgt een vaste begeleider die met hem dagelijks Engels oefent en in de gaten houdt of hij zich in de klas veilig genoeg voelt om zichzelf uit te drukken. Natuurlijk zijn wij zelf al druk met Engelse les en proberen wij hem de basis mee te geven. Dat hij dadelijk goed begeleid gaat worden geeft toch een goed gevoel. Deze extra ondersteuning valt overigens binnen het jaarlijkse schoolgeld en hoeven wij niet extra voor bij te betalen.

De school biedt daarnaast, indien nodig, extra opvang aan tot 17.00 uur. Dit is in beginsel voor ons niet nodig. Ik kan er wel voor kiezen om Nomi tussen 13.00 en 15.00 uur op te laten vangen, zodat ik niet twee keer per dag op en neer hoef voor het ophalen. Hoe dit gaat lopen zien we dan wel, maar voor nu verwachten we daar nog geen gebruik van te maken. We kiezen dus ook bewust niet voor de schoolbus. Ik werk in het begin niet en vind het fijn om de kinderen zelf te brengen en te halen en zo ook ‘feeling’ met de school te krijgen. Een bewuste keuze die ik samen met Mels heb gemaakt.

Minpunt is uiteraard dat onze kinderen geen Nederlandse les kunnen volgen op deze school. Dit moeten we zelf regelen. De locatie had ook niet gelijk onze voorkeur, maar het is goed aan te rijden hebben we gemerkt en er liggen meerdere leuke woonwijken in de omgeving. Grappig om te merken dat vooraf deze school zeker niet bovenaan onze shortlist stond en dit door een bezoekje snel kan omslaan.

Ik zeg hiermee niet dat de punten waarop wij de keuze hebben gebaseerd niet mogelijk zijn bij andere scholen. Iedere school had zo zijn plus- en minpunten en iedere school had ik onze kinderen durven achter te laten dagelijks. Mels en ik hebben samen gekeken naar het grotere plaatje waar wij – en onze kinderen – zich mee kunnen identificeren en ons goed bij voelen. Of we nu de beste keus maken zal de tijd leren, het voelt in ieder geval goed!

Handtekening Imke

4 antwoorden op “School zoeken in Dubai. Hoe hebben wij dit gedaan?”

  1. Dag Imke,

    Wat leuk om te lezen, ik ben ook opzoek naar een school voor me zoontje van 6 jaar en het liefst Nederlandse vak erbij best prijzig, ben benieuwd hoe de kinderen het vinden? Me zoontje vindt het niet leuk om naar Dubai te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *